Wiikinkosken installaatio on tehty yhteistyössä kokkolalaisen Akustiikkapalveluiden kanssa materiaalien ja ompelutöiden osalta.
Habitare-suunnittelukisan voittaja Meri Wiikinkoski:"On äärimmäisen tärkeää, että alaa kehitetään kilpailujen kautta”
Kokkolalaistaustainen arkkitehtiopiskelija Meri Wiikinkoski on voittanut kansallisen Habitare-suunnittelukilpailun. Kilpailun tulokset julkaistiin keskiviikkona Habitare-messuilla.
– Uskon, että kilpailun voitto voi avata aivan yllättäviäkin ovia, joista en ole vielä edes tiennyt.
Kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa kaikilta osiltaan korkealaatuinen ”Valo – Aika – Tila” -teos, jossa valon, ajan ja tilan aistiminen ja kokeminen on mahdollisimman intensiivistä.
Wiikinkosken installaatio, Halo, käsittelee aihetta ihmisen kokemuksien ja aistien kautta.
– Valo, aika ja tila ovat asioita, jotka voimme kokea mitä erilaisimmissa ympäristöissä pelkästään omien aistiemme kautta. Teokseni kantava ajatus pohjautuukin aistien sopeutumiskykyyn siirryttäessä valoisasta tilasta lähes täydelliseen pimeyteen, Wiikinkoski kertoo.
Kun Wiikinkoski kuuli kilpailun aiheen ja otsikon, hänelle olikin alusta asti hyvin selvää kuinka hän aihetta käsittelisi. Hän loi yksinkertaisen, pimeän tilan, jonne on kuitenkin johdettu pieni määrä valoa ylhäältä. Installaation idea avautuu, kunhan aistit sopeutuvat pimeään.
– Idea on vähän sama, kun menee illalla nukkumaan ja kestää hetken, ennenkuin silmät tottuvat pimeään.
– Valon, ajan ja tilan kokemiseen ei tarvitse mitään keinotekoista, vaan ne kokemukset löytyvät jokaisen sisältä.
Kilpailun päätuomarina toimi tunnettu belgialaisarkkitehti David Van Severen.
– Voittajatyössä erityistä oli se, kuinka se pystyi yllättämään minut tuomalla esille aistikokemuksia, joiden olemassaolon olin jo unohtanut, Van Severen perusteli valintaansa palkintojenjakoseremoniassa.
Habitaren ja Aalto-yliopiston järjestämä nuorille suunnittelijoille suunnattu kilpailu oli kaksivaiheinen ja ensimmäisestä vaiheesta tarkempaan suunnitteluun valittiin neljä finalistia.
Wiikinkosken mielestä on äärimmäisen tärkeää, että suunnittelualaa sekä muotoilun että arkkitehtuurin osalta kehitetään kilpailujen kautta. Niiden avulla suunnittelija voi tehdä nimeään tunnetuksi lukuisten muiden joukossa.
– Nämä opiskelijoille ja nuorille suunnittelijoille suunnatut kilpailut ovat myös merkittävä tapa tutkia omaa itseään suunnittelijana.
Tällä hetkellä Meri Wiikinkoski opiskelee Helsingissä Aalto-yliopistossa. Vaihto-oppilasjakson hän on suorittanut tokiolaisessa taideyliopistossa.
– Sieltäkin on tarttunut lähinnä selkeyttä ja minimaalisuutta suunnitteluuni, kertoo Wiikinkoski, joka kuvailee tyyliään myös tarkoituksenmukaiseksi.
Wiikinkosken opinnot alkavat olla loppusuoralla, ja valmistuminen siintää ensi keväässä.
– Se on varmasti mielenkiintoista aikaa, kun yksi, pitkäaikainen elämäntavoite on saavutettu, ja horisontti on auki.
Nuoruutensa ja ison osan lapsuudestaan Wiikinkoski on viettänyt Kokkolassa, sillä hän muutti paikkakunnalle perheineen ollessaan alakouluikäinen. Ylioppilaaksi hän kirjoitti vuonna 2009 Kiviniityn lukiosta.
– Jostain syystä olen aina tiennyt, että haluan olla arkkitehti. Se on ollut tähtäimessä, ja sen eteen olen tehnyt töitä peruskoulusta lähtien aina lukioon.
Finaalityöt ovat esillä Habitare-messuilla Helsingin messukeskuksessa sunnuntaihin saakka. Wiikinkosken installaatio on tehty yhteistyössä kokkolalaisen Akustiikkapalveluiden kanssa materiaalien ja ompelutöiden osalta.
Outi Yli-Arvo