Akustiikkatarinoiden äärellä – tänään ja tulevaisuudessa
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien Kestokulttuuri -päätapahtumassa helmikuussa todettiin kiertotalouden ja materiaalivalintojen olevan keskeisiä kestävän kehityksen tienviittoja. Sikäli kun uusia materiaaleja tarvitaan kierrätettävien lisäksi, niiden tulisi olla luonnonmukaisia.
Samoja teemoja tarkasteltiin myös joulukuussa Rakennusperintö-Safan Rakennusperintö ja kiertotalous -seminaarissa. Ekologisuuden lisäksi seminaarissa lähestyttiin kiertotaloutta rakennushistoriallisesta näkökulmasta – kierrätettävät asiat sisältävät aina tarinansa, jotka yhdistyvät yhä uudelleen uudenlaisiksi.
Kiertotalous ei tarkoita ainoastaan uuden luomista vaan myös purkuvaiheen huomioimista – miten kierrätettävä materiaali voidaan jälleenkierrättää? Ja voidaanko kierrätettävästä materiaalista luoda yhä uudelleen esteettisiä tuotteita?
Akustiikkapalveluilla olemme viipyneet näiden samojen teemojen äärellä jo pitkään – intohimomme on kehittää ja etsiä valikoimiimme tuotteita, jotka kestävät yksityiskohtaisenkin tarkastelun, ja joiden rinnalla voimme seisoa ylpeinä tulevaisuudessa todeten, että tuotteemme edistävät kestävää kehitystä sekä niiden tuotantovaiheessa että elinkaarensa päättyessä.
Jos tuotteemme osaisivat kertoa tarinoita, ne olisivat takuulla jännityskertomusten bestsellereitä, monien jännittävien tarinoiden yhdistelmiä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi tarina merestä löydettyjen muovipullojen seikkailuista ja päätymisestä julkisten rakennusten seinille ja kattoon akustiikkatuotteina tarkastelemaan ja kuuntelemaan rakennuksissa käytyjä keskusteluja, tanssittuja juhlia, upeita konsertteja tai kuuluisien taiteilijoiden taidetta? Mitä kaikkea tuotteet mahtaisivatkaan kertoa näkemästään ja kuulemastaan? Entäpä, kuinka niiden tarina jatkuisi, kun ne jälleen elinkaarensa päätteeksi irrottautuisivat kuiduistansa ja päätyisivät uudenlaisiksi tuotteiksi? Siinä olisi tarinaa kerrakseen – historiaa monissa kerroksissa.
Akustiikkapalveluissa olemme ylpeitä siitä, että saamme olla osana luomassa näitä tarinoita, jotka edistävät luontoystävällisiä arvoja ja ovat esteettisesti katselun kestäviä. Ja tietysti myös ”korvaa hiveleviä”, ihan kirjaimellisesti, sillä sehän akustoinnin tarkoituksena ensisijaisesti on – tukea toivotunlaista äänimaisemaa ja tehdä ääniympäristöistä entistä käyttäjäystävällisempiä.
M. Piispanen